Jeugdorkest

Binnen harmonie Kunst na Arbeid is ook een jeugdafdeling actief. Jongens en meisjes die aan een muzikale opleiding willen beginnen, worden opgeleid bij Kunstencentrum Venlo. Hier volgen ze een HAFA–opleiding. Als deze jeugdleden de eerste beginselen op hun instrument onder de knie hebben, mogen ze met de jeugdharmonie meespelen. Op deze manier leren ze in groepsverband te musiceren.

De jeugdharmonie repeteert elke vrijdagavond van 19.15 uur tot 20.15 uur onder leiding van dirigent Hub Nickel. Enkele malen per jaar worden optredens voor de jeugdharmonie georganiseerd. Zij brengen dan een zo gevarieerd mogelijk programma op de planken. Het repertoire loopt uiteen van hedendaagse populaire muziek tot de wat lichtere klassieke muziek. Geprobeerd wordt hiermee de jeugd gedegen voor te bereiden op de wat zwaardere muziekstukken van het harmonie orkest. Jeugdleden die het B diploma op de muziekschool behaald hebben, stromen namelijk door naar het harmonie orkest. Wel blijven ze tot ongeveer hun twintigste jaar nog bij de jeugdharmonie om op die wijze de jongere leden te ondersteunen.

Hun individuele vaardigheid kunnen ze laten horen op het Muzikale Jeugdtreffen dat door de harmonieën en fanfares uit de regio jaarlijks georganiseerd wordt in de maand maart. Daarnaast nemen ook vele van onze jeugdleden jaarlijks deel aan de Play-In in de ‘De Maaspoort’ te Venlo. Dit is een dag die de gezamenlijke muziekscholen uit de regio, organiseren voor hun leerlingen. Zo’n 250 vooral jeugdige muzikanten repeteren dan de hele dag aan een aantal muziekwerken, die ze ’s avonds ten gehore brengen. Ook binnen de harmonie worden activiteiten speciaal voor de jeugd georganiseerd. Zo is er het jaarlijkse uitje en om de paar jaar een jeugdkamp.

Zoals u ziet heeft Harmonie Kunst na Arbeid een bloeiende jeugdafdeling waar veel voor wordt gedaan. Vind jij het ook leuk om muziek te maken en wil je graag bij de harmonie, wandel dan gerust eens binnen bij een repetitie op vrijdagavond van 19.15 – 20.15u. Kijk voor meer informatie m.b.t. onze jeugdopleiding op de “Lid worden?” pagina.